Het fotograferen van glas of flessen is altijd een enorme uitdaging voor (product) fotografen.

De ronde vorm waarin alles weerspiegeld, het creëren van een achtergrondlicht waardoor de vloeistof in de fles doorzichtig word, en het plaatsen van de contourlijn aan de buitenkant om de vorm te onderstrepen zijn zonder hulpmiddelen niet mogelijk. Om hier een mooi resultaat te bereiken is wat creativiteit nodig en plezier in het bedenken van niet alledaagse oplossingen.

Heineken FOBO fles met code npk photography

Heineken FOBO

De door Heineken net geïntroduceerde FOBO fles (forwardable bottle) gaat uit van de gedachte dat een fles net als een spijkerbroek mooier gevonden wordt naarmate hij “slijt”. Merknaam en ster van Heineken zijn op de fles in embossing (in reliëf) aangebracht. Deze uitstekende delen gaan krassen, worden dan wittig en steeds meer zichtbaar. Daarnaast hebben de flessen een jaartal op elke fles en een label met een unieke code waarmee via Internet of Things een boodschap aan de fles kan worden meegeven voor de volgende gebruiker. Uiteindelijk doel is natuurlijk dat de fles heel lang meegaat en zo duurzamer wordt gebruikt.

Op de foto hieronder is de opstelling te zien met een Heineken glas. Dezelfde opstelling is ook gebruikt voor de fles.

fotograferen van glas in de studio

Belichting

De eerste grote uitdaging bestond uit het creëren van een mooi achtergrondlicht. Enkel een lichtbak achter de fles te plaatsen maakt de fles wel transparant maar ook heel flets. Als het licht in het midden sterker is als aan de zijkanten ontstaat er een 3dimensionaal effect. Oplossing was het licht uit de lichtbak achter de fles een vorm te geven. Op een aantal vellen transparant papier heb ik smalle stook uitgeknipt, de eerste ca. 1 cm breed en iets korter dan de fles. Op elk volgend vel was smalle strook iets groter. Door de vellen precies over elkaar te leggen en dan op een doorzichtige glasplaat te monteren ontstaat een lichtbron die in het midden meer licht doorlaat dan aan de randen. Dat geeft de fles volume. Met een striplight aan de zijkant van de fles ontstaat een reflectie om de plasticiteit te versterken en de glans te benadrukken. Een ronde lichtbron van boven (met diffuus doek) maakt de rechter kant van schouder van de fles ronder. Een snootlight onder de opnametafel (de lamp schijnt door een gat in de opnametafel) maakt dat het licht in de voet van de fles niet ‘verdwijnt’. En om de fles ‘cool’ te laten lijken zijn met een flesje Dew Effect waterdruppels op de fles gespoten.

Lichtopstelling

De set bestaat uit 4 flitsers. De Striplight en de Softbox staan op dezelfde hoogte als het glas. Het Roundlight staat boven het glas aan de rechter kant. En onder het glas is nog een flitslicht dat door een gat in de grondplaat schijnt.

Heineken glas en Fobo fles npk photography

Licht en donker – een mooi contrast

De mooiste foto ontstond met zwarte kaders aan weerszijden zodat de fles voor een donkere achtergrond lijkt te staan. Maar het is natuurlijk zonde om een dergelijke opstelling enkel voor één foto te gebruiken. Door de fles op allerlei manieren voor de lens te houden ontstond een hele serie sfeervolle foto’s van een hedendaags icoon.

Heineken FOBO fles npk photography

Meer over de FOBO fles van Heineken is te vinden op de website van npk design.